Goed dat je er bent.

Verhuis je vanuit een andere plaats naar Deventer? Dan heb je een goede keuze gemaakt! Deventer is een prachtige, bloeiende Hanzestad met maar liefst 1250 jaar historie. De binnenstad met haar bruisende Brink kent vele kleine en sfeervolle straatjes en steegjes; soms bevolkt door creatieve winkeltjes en smaakvolle restaurants, soms nog onaangetast en vol middeleeuws karakter. Tegelijkertijd is Deventer een snelgroeiende hotspot met veel werkgelegenheid op het gebied van tech, industrie, zorg en handel. Veel grote en internationale bedrijven vinden hun weg naar Deventer, dat met zijn centrale ligging aan de A1 een perfecte uitvalsbasis is. Amsterdam én Duitsland zijn bereikbaar in iets meer dan een uur. De woonwijken van Deventer zijn sfeervol en prettig en er is veel nieuwbouw.

Deventer, de stad die je laat blijven.
stadskantoor

Je zaakjes op orde

Alle gemeentelijke en persoonsgerelateerde zaken dien je te regelen bij de gemeente. Ga naar de website van de gemeente Deventer of bezoek het stadskantoor op het Grote Kerkhof. Je kunt ook bellen naar 14 0570. De gemeente heeft daarnaast een app die je kunt downloaden in de Google Play Store en de App Store.

Naar school in Deventer

Het onderwijsaanbod in Deventer is uitstekend. Er zijn ruim veertig basisscholen verspreid over de gehele stad, die je eenvoudig bij elkaar kunt vinden op deze website. Het Etty Hillesum Lyceum is de school voor voortgezet en speciaal onderwijs in Deventer. De onderwijsactiviteiten zijn verspreid over meerdere locaties: praktijkonderwijs wordt gegeven op Arkelstein, vmbo-leerlingen gaan naar De Marke en Het Stormink, havo- en vwo-leerlingen gaan naar Het Stormink of De Boerhaave voor de onderbouw en gaan daarna naar de bovenbouw op Het Vlier. Ook vrijeschoolonderwijs behoort de mogelijkheden en wordt gegeven op Het Corberic. Deze leerroute is gevestigd in het gebouw van De Marke.

Het onderwijsaanbod stopt niet na de middelbare school. In Deventer vind je verschillende instellingen voor uitstekend (hoger) beroepsonderwijs. MBO-opleidingen worden verzorgd door het Zone College en Aventus Deventer, daarnaast heeft Saxion Hogescholen een groot aanbod hbo-studies.

bibliotheek

Leren en lezen

Na jarenlange bouwwerkzaamheden kreeg Deventer enkele jaren geleden een gloednieuw bibliotheekgebouw dat helemaal past bij de ambities en identiteit van de stad. De bibliotheek is nu met recht één van de mooiste van Nederland. Natuurlijk kun je er vele verschillende lees- en studieboeken en naslagwerken lenen, maar de bibliotheek is bovenal een cultureel en maatschappelijk ontmoetingspunt. Van taalcursus tot talentworkshop: hier gebeurt het allemaal. Een lidmaatschap op de bibliotheek is tot 18 jaar helemaal gratis. In de bieb vind je tevens bibliotheekcafé Freshman, waar je kunt genieten van heerlijke en eerlijke hapjes en drankjes.

Uniek in Deventer is het eeuwenoude stadsarchief en de Athenaeumbibliotheek. Deze bibliotheek werd gesticht in 1560 en is daarmee de oudste van Nederland. De collectie is uniek en ronduit spectaculair te noemen en bevat onder meer een Oostnederlands getijdenboek uit 1477 en een eerste druk van Couperus’ Eline Vere. De Athenaeumbibliotheek heeft een vrij toegankelijke studieruimte en heeft een groot aantal boeken te leen.

De algemene bibliotheek heeft meerdere vestigingen. De hoofdvestiging ligt aan de Stromarkt 18 en er zijn kleinere vestigingen in Bathmen, Colmschate, Diepenveen, Keizerslanden, Lettele, Okkenbroek en Schalkhaar. De Athenaeumbibliotheek ligt aan Het Klooster 12.

Eropuit in Deventer

Deventer bruist! Er is altijd veel te doen in deze gezellige Hanzestad. Elke donderdag is er koopavond en er zijn veel koopzondagen. In het weekend is het erg gezellig op de terrassen en in de vele restaurants die Deventer rijk is.

Voor een actueel overzicht van restaurants, cafés, winkels en ondernemeningen kijk je op Shoppen in Deventer. Daarnaast vind je veel informatie over evenementen en activiteiten op de website van de VVV.

brink
deventeropstelten

Klein hartje, grote evenementen

Er zijn in Deventer opvallend veel grote evenementen die de stad haar energieke karakter geven. In juli is de stad het toneel van het spectaculaire Deventer op Stelten, een waanzinnig cultureel evenement vol kunst en straattheater. Kort daarna geniet je van de Deventer Boekenmarkt, de allergrootste van Europa met elk jaar 125.000 bezoekers en meer dan 850 kramen van boekhandels en antiquariaten uit alle windstreken. In december vieren we dat het winter is tijdens het Dickens Festijn, wederom het grootste evenement van Europa in zijn soort. Jaarlijks trekken meer dan 100.000 bezoekers naar de historische binnenstad om zich onder te dompelen in de wereld van Charles Dickens, verzorgd door meer dan 900 figuranten en acteurs. Tussendoor zijn er ook nog genoeg andere en ook kleinere evenementen, zoals de Popronde, de Smaak van Deventer, Spelen op de Brink en Film op de Brink. In Deventer hoef je je geen dag te vervelen!

Let op: een deel van deze evenementen gaat in 2020 niet door als gevolg van de coronacrisis. Raadpleeg altijd de website van Shoppen in Deventer of de VVV Deventer voor de meest actuele informatie.

Afval en milieu

In Deventer wordt goed nagedacht over het milieu. Afval wordt in gescheiden stromen aangeboden en zo goed mogelijk gerecycled door de afvalverwerker, Circulus-Berkel. De app van Circulus-Berkel laat eenvoudig zien wanneer en hoe je je afval kunt aanbieden. Download de app in de Google Play Store of de App Store.

Het recycleplein van Circulus-Berkel in Deventer is te vinden aan de Westfalenstraat 5. Neem altijd je milieupas mee, deze is aanwezig in de woning of wordt nieuw aan je verstrekt. Tweedehands goederen aanbieden? Ga naar de kringloopwinkel van Het Goed. Deze vind je aan de Harderwijkerstraat 25. Tweedehands, maar nog goed verkoopbare kleding kun je tevens aanbieden bij de ReShare Store van het Leger des Heils in de binnenstad.